Parajd

Parajd a Sóvidék központja, a Kárpát-medence egyik legfontosabb sóbányahelye, Szovátától 8 km-re található. Görgényi havasok lábánál fekszik, hegyekkel övezve. A települést nagy számban keresik fel a gyógyulni vágyók. A sóbánya klímája rendkívül kedvező hatású a légúti megbetegedésekben, allergiában, asztmában szenvedők részére.

Az idelátogatók számos szabadidős tevékenység közül válogathatnak; túrázás, strandolás, kirándulás, bányalátogatás, pisztrángozás, téli időszakban szánkózás, síelés, snowboardozás... Ezen kívül igen nagy az érdeklődés a minden évben hagyományosan megrendezett Parajdi napok - augusztus végén - és a Káposzta-fesztivál iránt - szeptember végén - , melynek központi eseménye a káposztafőző verseny, amire sok külföldi versenyző is érkezik. A turisztikai látványosságok is rengeteg érdeklődőt vonzanak; Parajd határában emelkedik az 576 m magas kősó-szikla, a Sóhát.

Parajd Szovátától 8 kilométerre, délkeletre található, 500-525 m tengerszint feletti magasságban.
A település sóbányájáról és sósfürdőiről nevezetes. A parajdi sóbánya és a sósfürdő méltán tett szert országos hírre. Évente betegek ezrei keresik fel, mivel sós, fertötlenítő hatású levegője alkalmas az asztma és más légúti betegségek gyógyítására és enyhítésére. A sóréteg a földfelszín alatt helyezkedik el, de a felszínen is látható egy sószikla, valamint egy régi bánya üregei. A sóhegy "gyomrában" mintegy 3 milliárd tonna kősó rejtőzik. A községközpontból alagút vezet a bányába, amely több teremből áll, ezeket sósziklába vájt járatok kötik össze. A bányalátogatók és az asztmás betegek a bejárattól autóbusszal jutnak a sóbányába (80 méternyi mélyre). A kitermelés mélyebben  történik (1500 méterig).